Huidig nummer

Titel

Artiest


LIVE – om 20:00 uur Earth Wind & Fire LIVE in Rotterdam 1979

Evenement info
Datum: 31 december 2021
Tijd: 20:00
Details

In de jaren zeventig en tachtig werden een aantal spectaculaire live-optredens van wereldartiesten opgenomen voor de Soulshow. Vanaf zondag 26 december t/m Oudejaarsdag zijn er iedere avond (behalve donderdag i.v.m. met de Live Soulshow vanaf Bonaire)  live-concerten te beluisteren bij Soulshow Radio.

Vanavond gaan we op de laatste dag van het jaar terug naar het legendarische concert dat Earth Wind & Fire gaf op 14 maart 1979 in Rotterdam Ahoy!!

Het verhaal achter de opname……..
Terug naar 1979.
Alles is nog analoog, de cd, DAT-recorder, mini-disc en harddisc-opname moesten nog uitgevonden worden. Plaatopnames vonden plaats in echte opnamestudio’s waar je de beschikking had over “meer sporen techniek”. In de praktijk kwam dat er op neer, dat je ieder instrument apart op kon nemen op zo’n grote dikke studioband en later op je gemak de mix kon maken. Bij de radio zou dat pas jaren later mogelijk worden, voorlopig moesten wij alles in één keer opnemen op een dunne 2-sporen band, gelukkig wel in stereo maar recht voor z’n raap😉.
Na lang zeuren bij platenmaatschappij CBS, had ik eindelijk toestemming gekregen om het concert van EW&F in Rotterdam voor de Soulshow op te nemen. Ze waren “On Tour” zoals dat heet, dus besloot ik om een paar dagen van te voren ergens in de buurt te gaan kijken. Dat “in de buurt” werd Frankfurt in Duitsland. De platenmaatschappij regelde dat ik in hetzelfde hotel kon slapen als de band, een voordeel want zo kon ik alvast kennismaken met de crew. In de lobby van het hotel legde ik de eerste contacten met de technici en kreeg ‘t voor elkaar om tijdens het concert naast de mengtafel in de zaal te zitten. Essentieel, want zo kon ik aantekeningen maken; waar kwamen bijvoorbeeld de solo’s en door wie…..
Met die wetenschap vertrokken we op 14 maart ‘79 in de opnamewagen van de NOS naar Rotterdam en parkeerden we zo dicht mogelijk bij het Ahoy Sportpaleis. De contacten gemaakt in Frankfurt waren nuttig, want onze technicus mocht zomaar zijn kabels aansluiten op de mengtafel van EW&F zodat alle instrumenten en microfoons rechtstreeks in onze opnamewagen binnenkwamen. De enige microfoons die we gebruikten, werden opgehangen om de reactie van de zaal te registreren. We hoefden alleen nog maar de mix te maken……
Nou praten we hier over het meest spectaculaire Earth Wind & Fire concert tot dan toe, met een horizontaal over het podium vliegende bassist Verdine White en op het eind de grote verdwijn truc, waarbij de band langzaam instapte in een piramidevormig ruimtevaartuig dat ontplofte en uit elkaar viel toen iedereen Ingestapt was….. Daarna verschenen een aantal mannen in speciale pakken op het podium en toen de helmen afgingen bleek dat de band het ongeluk overleefd had. Speciale effecten die bedacht waren door illusionist Doug Henning en z’n assistent, de later wereldberoemde David Copperfield.
Aan het eind van de avond hadden we ruim twee uur opnames.
Terug in Hilversum kwam een paar dagen later de klus om alle foutjes die tijdens de opname gemaakt waren zo veel mogelijk eruit te halen. Alles was in één keer op de band geslingerd, we konden niet anders….. Ik monteerde me suf want in het vuur van de strijd waren we wel eens te laat met het openzetten van de sologitaar, sax of iets anders. Ook was de sfeer naar mijn smaak niet helemaal compleet, doordat we onze eigen microfoons in de zaal niet te ver open konden zetten zonder een “badkamer effect” te krijgen. Daarnaast zaten er in het concert ook stukken die voor een radioluisteraar minder interessant waren, zoals een ellenlang intro of te lange solo’s. Kortom een behoorlijke klus om er iets van te maken. Uiteindelijk bracht in de lengte van het concert terug tot bijna een uur dat inmiddels al vaak herhaald is vanwege de historische waarde.
Jaren later waren Maurice White en z’n mannen weer eens in de Soulshow studio op donderdagavond om te praten over weer een nieuwe plaat. Ik bracht het gesprek op de opname die we gemaakt hadden in 1979 en wilde een stukje van het concert laten horen. “You did what…..”? riep Maurice, die geen idee had dat we ‘t opgenomen hadden. Toch maar wat gedraaid en de heren waren uiteindelijk tevreden met de opname. Ik gaf ze de “master” mee, in de wetenschap dat we genoeg kopieën hadden😉.
Vanavond hoor je het complete concert; ruim twee uur puur, onverkort en ongemonteerd. Veel plezier!!