Huidig nummer

Titel

Artiest


Ferry Maat’s Soulshow Radio

De Soulshow is een Nederlands radioprogramma dat diskjockey Ferry Maat in 1973 begon op de zeezender Radio Noordzee Internationaal.

Hij kwam op het idee om op de zondagmiddag soulmuziek te gaan draaien toen er een gat in de programmering van Noordzee kwam. Het was muziek die niet veel op de radio gedraaid werd maar die je wel in de discotheek hoorde. De Soulshow werd door Radio Noordzee Internationaal (RNI) voor het eerst uitgezonden op 22 oktober 1973 onder de titel: “Zondagmiddag Soul op Noordzee”. De laatste Soulshow in het zeezendertijdperk was op 25 augustus 1974. Een week later verdween RNI samen met Radio Veronica uit de lucht, aangezien in Nederland de anti-zeezenderwet in werking trad.

Ferry Maat Radio Noordzee

Na het stoppen van de zeezenders solliciteerde Ferry bij de TROS en legde daar één duidelijke eis op tafel: hij wilde verder met de Soulshow. De TROS willigde zijn verzoek in en Maat kwam op Hilversum 3 op donderdagavond terecht. Hier steeg het programma pas echt naar grote hoogte met luistercijfers van meer dan 700.000 luisteraars. De eerste uitzending bij de TROS was op 3 oktober 1974 en duurde maar één uur; enkele weken later werd het programma uitgebreid naar twee uur. In de show zat aanvankelijk ook de Soul Top 10. Later toen de discomuziek meer in zwang kwam (halverwege de jaren zeventig) leidde dit tot een andere hitlijst, de Disco Action Top 20. Vanaf 5 maart 1987 werd dat de Import Top 10.

Met name in de jaren tachtig werd het echte mixen en verantwoord doorstarten van platen een hype. Een nieuw item werd geboren: de Bond van Doorstarters (BVD). Om 20.30 uur draaide Ferry dan een thuismix van een dj. Veel dj’s werden hierdoor geïnspireerd en zijn met name dankzij dit programma-item bekend en beroemd geworden. Karakteristiek en professioneel waren ook de jingles van de Soulshow. Wie kent ze niet, de door beroemde artiesten ingezongen jingles en met name de spots die door de beroemde Amerikaanse dj Wolfman Jack ingesproken werden. Ferry, zelf een groot liefhebber van jingles , beantwoordde het verzoek van veel jingle-fanaten door in 1976 in zijn programma het “jingle-item” op te nemen, waarbij jingles met tussenpozen gedraaid werden zodat de liefhebbers ze op konden nemen van de radio.

Ferry Maat in studio 2

Op 31 maart 1988 stopte, na een onafgebroken periode van 14 jaar, de Soulshow bij Radio 3. Ferry Maat werd toen programmadirecteur en DJ bij de nieuwe commerciële zender Radio 10. De Soulshow verhuisde mee en werd op de woensdagavond uitgezonden. In 1990 keerde Ferry terug naar de TROS waar hij hoofd van zowel Radio 2 als Radio 3 werd. Dat betekende het tijdelijke einde van de Soulshow. In 1992 kwam de Soulshow terug bij Hitradio, het station dat binnen korte tijd van naam veranderde in Radio 538. Het programma werd weer op donderdagavond uitgezonden. Na drie jaar stopte Ferry met de show die inmiddels naar de zondagavond was verplaatst; “Een dansprogramma moet vóór het weekend uitgezonden worden, de zondagavond is mosterd na de maaltijd”, aldus Ferry Maat.

Op 6 september 2003 was de Soulshow weer terug op de radio, bij Radio Veronica op zaterdagavond. Het werd tijd voor de prijzen!! In 2006 ontving Ferry Maat de Gouden Harp van de stichting Conamus. Deze prijs werd aan hem uitgereikt voor zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlandse dancemuziek. In 2007 volgde ook nog de Marconi Oeuvre Award en een jaar later werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Op 20 oktober 2007 werd ook nog het 35-jarig bestaan van de Soulshow gevierd met de ‘Soulshow Top 100′, die in z’n geheel op deze site te vinden is.

Op 11 oktober 2008 werd bekend dat Ferry Maat ging stoppen met dit programma. Na een TIA die Ferry Maat eerder in 2008 kreeg, maakte hij op 13 december 2008 op Radio Veronica z’n laatste Soulshow. Het werd hiermee met ruim 36 jaar één van de langstlopende radioprogramma’s in Nederland.

Op 22 april 2011 keerde de Soulshow weer terug op de radio. Ferry nam het programma in eigen studio op voor Arrow Jazz FM. Eind 2012 werd de naam van het radiostation omgedoopt tot Sublime FM. Het programma was daar op donderdagavond te horen. Per 1 september 2013 wijzigde de programmering van de zender en kwam de Soulshow te vervallen.

Sinds 13 mei 2015 is de Soulshow weer terug en zelfs 24 uur per dag via dit online radiostation Soulshow Radio.